Op zaterdagmiddag 18 december, Internationale Migrantendag, verzamelden zich zo’n 30 mensen op de Dam in Amsterdam voor een solidariteitsactie met de Refugees in Libya. Sinds 2 oktober protesteren 3000 vluchtelingen voor het hoofdkantoor van de UNHCR in de Libische hoofdstad Tripoli. Deze sit-in begon een dag na een grote razzia waarbij 5000 vluchtelingen in detentiecentra gevangen werden gezet. Zes mensen werden hierbij gedood.
Migranten hebben in Libië geen rechten en mogen zonder proces gevangen gezet worden. De Libische detentiecentra zijn berucht om hun mensenrechtenschendingen en martelingen. Een onderzoeksmissie van de VN-Mensenrechtenraad spreekt van misdaden tegen de menselijkheid. Als vluchtelingen de Libische hel proberen te ontsnappen worden ze op de Middellandse Zee met hulp van EU-grensbewakingsagentschap Frontex onderschept door de zogenaamde Libische kustwacht en direct in Libische detentiecentra gevangen gezet. De Libische regering en diverse milities krijgen geld, wapens en materieel van de EU en EU-lidstaten om vluchtelingen tegen te houden. Nederland stelt o.a. een marineschip ter beschikking voor het trainen van de Libische kustwacht.
Er werden 1000 flyers uitgedeeld, waarin uitleg over de situatie in Libië, de Nederlandse en Europese medeverantwoordelijkheid, de eisen van de Refugees in Libya en de oproep een petitie aan de Nederlandse regering te ondertekenen. In die petitie, wordt opgeroepen de vluchtelingen uit Libië naar Nederland of een ander veilig land te evacueren en de migratiesamenwerking met Libië te beëindigen. Deze petitie wordt eind deze week digitaal aangeboden aan de regering.
De actie werd opgeluisterd met spandoeken en muziek van Rhythms of Resistance en de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht. Hun bijdragen werkten goed als aandachtstrekker. Ongepland ontstond er ook nog een spontaan programma met diverse toespraken, van onder meer een vertegenwoordiger van de Soedanese Vluchtelingenorganisatie en de Syrische vluchtelinge en activiste Sarah Mardini, tegen wie een Griekenland een rechtszaak loopt voor ‘spionage’ en ‘mensensmokkel’ wegens het verlenen van hulp aan vluchtelingen op Lesbos.
Door de omstandigheden in Tripoli was het helaas niet mogelijk de geplande live-verbinding met Refugees in Libya te leggen, maar er kon wel een bericht vanuit dit protest worden afgespeeld.
De actie maakte deel uit van een internationale actiedag van de Abolish Frontex-campagne, waarbij ook meer dan 40 andere acties in 13 landen plaatsvonden. Bij Schiphol werden ‘s ochtends de ingangen van het Border Security Training Centre, een trainingslocatie voor Frontex op de Koningin Máximakazerne van de Koninklijke Marechaussee geblokkeerd.
De organisatoren van de actie zijn in overleg over vervolgactiviteiten ter ondersteuning van Refugees in Libya.
Alarm Phone Nederland – All Included – ASKV – Foundation Human Rights for Eritreans – MiGreat – Sea Watch Nederland – Seebrücke/Zeebrug – Soedanese Vluchtelingenorganisatie – Stop the War on Migrants – Stop Wapenhandel – Vrouwen Tegen Uitzetting